KRÖNIKA. Den nya eldrivna linfärjan i Vaxholm har redan skapat mängder av svarta rubriker, långt innan den ens fanns på plats i sundet mellan Vaxholm och Vaxholms kastell. Det är en färja som inte verkar lämna någon oberörd.
Helt klart är att Trafikverket Färjerederiet har stora ambitioner med den nya leden. ”Inte i hela Stockholms skärgård finns någon liknande lösning med en färja som körs långsiktigt hållbart och med förnybar energi – dessutom bullerfritt. Vaxholms miljöfärja är en framtidsfärja” skrev rederiet i sin presentation.
Om det är en lösning för framtiden får väl just framtiden utvisa. Men hittills tycks framtiden långt borta. Redan på linfärjans tredje tur, på invigningsdagen, korsade en fritidsbåt glatt leden strax akter om linfärjan i tron att fältet var fritt. Det var det inte. Vajrarna låg ännu spända strax under ytan och både linfärjans befälhavare och besättningen på Kustbevakningens fartyg som låg strax intill, kastade sig på signalhornen och hindrade en säker vajerkollision.
Sedan dess har rapporterna regnat in om ständiga incidenter med fritidsbåtar som överraskats av tutanden från linfärjan då de varit nära vajrarna. Tutandet har gått så långt att det pratas om ljudmässiga olägenheter för kringboende. Men även att de många incidenterna vid leden dagligen lockar åskådare till kajerna för att från första parkett bevittna händelserna.
Självklart tycker många med Färjerederiet att kastellet blivit mer tillgängligt. Något som man kan undra lite över. Här har funnits privat, reguljär trafik sedan 1980-talet, för bara en tia dyrare än i dag, under en större del av dygnet. Liksom landstingsfinansierad trafik, med Waxholmsbolagets fartyg. Helt gratis för skattebetalarna, till skillnad från idag.
Svaret är kanske linfärjans tydliga gula färg och ledens dragning, överskådlig från Vaxholmssidan. Den gula färjan signalerar att leden är billig (för oftast är gula vägfärjor gratis) och överfarten kort. Det kan vara förklaringen till varför dagens linfärja anses göra kastellet mer tillgängligt än tidigare.
Oavsett så finns ännu många frågetecken. Dels den totala miljömässiga effekten som bör prövas och utvärderas. Främst med tanke på att mängder av båtar, även de i linjetrafik, tvingas ligga på vänt bland dieselångorna i flera onödiga minuter då leden är avlyst för linfärjan.
Dels måste även säkerheten utvärderas. Håll tummarna för att samtliga incidenter, från och med starten och framåt, rapporteras så att en vettig analys kan göras.
Men det är ett faktum att många, inte minst Sjöfartsverket, Transportstyrelsen, Waxholmsbolaget och Kustbevakningen, har pekat ut säkerhetsrisker. Än har vi inte sett linfärjan gå en tättrafikerad, solig julidag. Det kommer att ligga mängder av båtar på vänt, bli rörigt och krävas många tutanden. Så håll även tummarna att linfärjan inte ger några svåra olyckor för oss att skriva svarta rubriker om.
Inlägget Ständiga rubriker om linfärjan dök först upp på Tidningen Skärgården.