Quantcast
Channel: Waxholmsbolaget – Tidningen Skärgården
Viewing all articles
Browse latest Browse all 184

Generationsskifte i Lilla Gnosjö

$
0
0

17 företag på 31 invånare. Den statistiken talar tydligt för att Kymendöborna är ett driftigt släkte. Nu står en ny generation redo att ta över de viktigaste näringarna på ön, men återväxten riskeras av att de inte har någonstans att bo.

Kymendö är kanske mest beryktad som Strindbergs sommarö och skrivparadis, tillika förlaga till romanen Hemsöborna. Sommartid flockas turisterna här. Men vad färre kanske känner till är den livskraftiga företagsamhet som råder på ön året runt. Här bedrivs varvsverksamhet, sjömack, mataffär och krog, jordbruk med betesdjur, plåtslageri, snickeri, sjötransporter, bryggbyggnation, uthyrningsverksamhet och mycket mer därtill. Allt på endast 31 invånare.

De kallar oss Lilla Gnosjö inne på länsstyrelsen. För att vi fixar och trixar och vill att det ska funka. Vi sitter inte stilla och väntar, skrattar Mona Wahlström, medan hon förtöjer sin båt vid den isbelagda bryggan vid Kymendösund, intill varvet och passbåtsbryggan som Waxholmsbolaget trafikerar två dagar i veckan vintertid.

7E7A9987Hon är dotter till Christer Wahlström, som tillsammans med bröderna Rolf och Bosse utgör de tre ägarna till ön som gått i arv i generationer under dryga 200 år. Sedan femtiotalet har deras växande familjer successivt utökat invånarantalet från tre till dagens 31. Återväxten pågår ännu med full kraft – det yngsta tillskottet är endast tre månader gammalt.

Företagen och verksamheterna på ön står nu inför ett generationsskifte. Och till skillnad från ungdomarna som i många andra glesbygder kanske väljer stadens lockelser, vill faktiskt Kymendös unga bo kvar på ön. Det som sätter käppar i hjulet är framförallt bostadsfrågan. Idag finns inga lediga vinterbonade hus på ön. Nyligen fick tre unga familjer ett negativt förhandsbesked för att få bygga permanentbostäder i anslutning till öns verksamheter och befintlig byggnation.

7E7A0050Det stora här är ju framtidshoppet, att de unga vill fortsätta. Men då gäller att de har någonstans att bo. Annars är risken att det här inte kommer finnas kvar, säger Bosse Wahlström som idag driver affären, bensinstationen och restaurangverksamheten under sommarsäsongen. Den är avsikten att nu lämna över till dottern Jenny som är kock.

Anledningen till avslagen är det utökade strandskyddet på 300 meter som omfattar i princip hela ön. För tidigare byggnationer har man efter flera års processande lyckats få dispens. Förhoppningen är att även dessa nya bostäder längs “Hästskon”, den ås som löper i en båge strax söder om öns bebyggda nav med varv och hamn, ska kunna godkännas. Men det befaras ta tid. Därför har nu Kymendöborna vädjat till länsstyrelsen om att se över hur strandskyddsbestämmelserna ska tillämpas i stort och på längre sikt.

Det är det vi prövar nu. Hur ska skärgården kunna överleva om inte kommande generationer får bygga. Hur ser kommunen och länsstyrelsen på det, säger Bosse Wahlström.

7E7A0091Om det ska ta 4-5 år att få ett slutligt besked är ju risken att man tröttnar som 20-åring. Man har bara ett liv och sina timmar, man kan inte bara sitta och vänta hela livet.

Trots kommunens besked är Kymendöborna hoppfulla och ser ljust på framtiden för sin ö.

Jag tycker att vi har en jättebra dialog med både Haninge kommun och länsstyrelsen. Det känns som att de har fått upp ögonen för att vi finns. Det här tar tid, men jag tror jättemycket på Hästskon, för oss och kommande generationer, säger Mona Wahlström.

Även att ligga tätt intill kärnön Ornö, som också har planer på att bygga bostäder, och omfattas av den översiktsplanen ser de som en fördel.

– Vi hakar på där! Ju fler man är som vill något, desto starkare är man. Så vi kör tillsammans. Jag tror det kommer komma med fler öar i närheten i det här, menar hon.

Men bostadssituationen är inte den enda fråga som Kymendöborna driver med kraft. Kollektivtrafiken är en annan, där man nu för dialog med Waxholmsbolaget för att få utökad trafik som är anpassad för pendling in till fastlandet för de som har sina jobb där.

Turerna är idag lagda för turisterna. Nu har vi fått till en diskussion med Waxholmsbolaget, men de har inte förrän nu förstått hur pass många vi faktiskt blivit här ute. Mycket beror på att vi kanske skött oss själva och legat lite lågt tidigare, säger Christer Wahlström.

Även bryggplatser vid Kroksplan i Dalarö, där öborna har sina parkeringsplatser, är en fråga man fått strida länge för och som nu tycks vara på gång.

Kan dessa stora knutar lösa sig kan Kymendö bli ett exempel att ta efter när det kommer till återväxt och livskraft i skärgården.

Om utvecklingen för Kymendö håller i sig och fortsätter som nu, då finns det hopp för skärgården, menar Christer. Bosse instämmer:

Det blir en positiv kedjereaktion.

7E7A0006Mycket av framgångsfaktorn ligger i gemenskapen och den speciella ö-andan, tror de.

Det har blivit någon sorts kymendökänsla. Den gör att man måste hjälpas åt och att alla drar åt samma håll. Här har vi alla successivt växt upp tillsammans och stämningen är rå men hjärtlig, säger Christer.

Bjuds det till exempel på kalas så kommer allihop, det är ingen som sitter hemma och surar!

Inlägget Generationsskifte i Lilla Gnosjö dök först upp på Tidningen Skärgården.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 184

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!